Kategorie potraw
Szukaj potrawy

Składniki

500 g wątróbki drobiowej
1 cebula (lub 2 mniejsze)
5 łyżek masła (3 + 2)
ok. 1/2 szklanki mąki
ok. 1/3 szklanki mleka
sól

Przygotowanie:

Wątróbki oczyszczam z wystających żyłek i „flaczków”.Każdy kawałek moczę w mleku a następnie obtaczam w mące.Na patelni rozpuszczam 3 łyżki masła i kładę wątróbkę. Obsmażam z dwóch stron.Kiedy odwrócę na drugą stronę to każdy kawałek przebijam lekko widelcem, tak aby to co w środku wypłynęło. Trzeba uważać (najlepiej zmniejszyć ogień), bo będzie pryskać. Wątróbkę lekko solę.Cebulę kroję w cienkie paseczki. Na drugiej patelni rozpuszczam 2 łyżki masła i wrzucam cebulkę. Smażę ją, aż się zeszkli.Do wątróbki dorzucam cebulę, mieszam, smażę razem kilka minut.Wątróbkę smażę w sumie na średnim ogniu około 20 minut, a samą cebulkę około 5 minut. Czas jest orientacyjny, ważne by wątróbka była po przekrojeniu ciemna i miękka, a na jej wierzchu utworzyła się miejscami taka skorupka. Wtedy jest najlepsza.Podaję z ziemniaczkami.

Podziel się tym przepisem na:
  • Facebook
  • Śledzik
  • Twitter
  • co-robie
  • Blip
  • Grono.net
  • Ulubione

Skomentuj potrawę

Stronę odwiedziło już:
osób
Ostatnia wizyta