Składniki:
9 białek
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki przesianej mąki
tłuszcz do tortownicy
Na krem:
25 dkg masła lub margaryny
1 szkl. cukru pudru
3 żółtka
3 łyż. kawy rozpuszczalnej
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo cały cukier. Wsypać ostrożnie mąkę, wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę piany, upiec. Tak samo upiec drugą część ciasta, ostudzić. Utrzeć masło z częścią cukru. Z resztą utrzeć żółtka, dodając cukier waniliowy. Połączyć masło z żółtkami. Kawę zalać 0,5 szkl. wody, ostudzić, dodawać po parę kropli do kremu. Przełożyć krążki bezy, udekorować wierzch tortu. Boki posypać kawą.