Składniki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
3 jajka
bułka tarta
vegeta
olej
Farsze:
1. kilka słupków masła raz posiekana natka pietruszki
2. kilka pokrojonych pieczarek usmażonych z cebulą i wymieszanych z serkiem topionym
3. kilka słupków żółtego sera
4. szpinak smażony z posiekaną cebulą i czosnkiem
Przygotowanie:
filety myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy jajko, trochę bułki tartej i vegetę. Mieszamy. Z mielonego mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Przykrywamy folią i spłaszczamy. Na mięsie układamy wybrane farsze. Zwijamy w wałeczki obtaczamy w bułce tartej, a następnie w pozostałych rozkłóconych jajkach i ponownie w bułce. Dewolaje smażymy na rozgrzanym na patelni głębokim oleju, aż się ze złocą.