Składniki:
1/2 opakowania makaronu „pene” lub zwykle swiderki,
3 duże cebule,
ok 30-40 dkg pieczarek,
20- 25 dkg zwykłej kiełbasy ,
ok 25 dkg sera żółtego -startego na duzych oczkach,
100 ml sosu pieczarkowego, 1 kartonik
wegeta, do smaku
pieprz kolorowy, do smaku
po pół pęczka szczypiorku i natki pietruszki,
1 papryka czerwona,
3-4 łyżki olej,
Przygotowanie:
Pieczarki pokroic w grube plastry,cebule w kostke gruba,dusic na patelni na malym ogniu razem, pod przykryciem.Jak pieczarki „dojda”,a cebulka bedzie miekka,dodac pokrojona papryke w kostke i kielbase tez w kostke , dodac sol pieprz i dusimy jeszcze 4 min mieszajac.Makaron gotujemy w osolone wodzie ,odcedzamy .Do zaroodpornego naczynia wkladamy makaron i z patelni wszystko-mieszamy razem posypujemy szczypiorkiem,pietruszka i zoltym serem,mieszamy,na koniec sos(moze byc bez sosu)-jak kto woli.Zapiekamy w goracym piekarniku(180 st) ok 10- 15 min.