Kategorie potraw
Szukaj potrawy
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
3 pomidory
2 cebule
czosnek
30 dkg pieczarek
ok. 12 plastrów lazanii (w zależności od wielkości naczynia)
40 dkg sera żółtego
Na sos beszamelowy:
3 łyżki margaryny
2 łyżki mąki
mleko

Przygotowanie farszu:
Do rozgrzanej na patelni oliwy dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz mięso mielone. Wszystko to udusić na bardzo małym ogniu koniecznie pod przykryciem;) Po uduszeniu dodac pokrojone pomidory (można wlać także takie z puszki). Wszystko razem podgotowac aż trochę zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano.Pieczarki udusić osobno na małym ogniu, równiez pod przykryciem.
Przygotowanie sosu:
W małym rondelku rozpuścić margarynę, dodać mąkę. Stale mieszając powoli dodać mleko aż sos zgęstnieje. Na koniec osolić.Plastry lazanii najlepiej podgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, wyjąć pół-twarde.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę lub żaroodporną brytwannę kolejno wykładać: plastry lazanii, pieczarki, farsz mięsny, plastry żółtego sera i sos beszamelowy. Tak wyłożyć trzy warstwy- na górze dodatkowo polaś sosem oraz posypać startym serem by zapobiec wysychaniu potrawy;)
Piec około 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem

Podziel się tym przepisem na:
  • Facebook
  • Śledzik
  • Twitter
  • co-robie
  • Blip
  • Grono.net
  • Ulubione

Skomentuj potrawę

Stronę odwiedziło już:
osób
Ostatnia wizyta