Kategorie potraw
Szukaj potrawy

Składniki:

1 kg pieczarek
1 opakowanie makaronu (wstążki, świderki),
0,5 litra śmietany 12%,
2 cebule,
30 dkg żółtego sera,
2 łyż słodkiej papryki,
kilka ząbków czosnku,
1 łyż zioł prowansalskich
sól,
pieprz,
2 łyżki oliwy lub margaryny,

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, pokroić, cebulę pokroić w drobna kostkę, zeszklić na tluszczu następnie dodac pieczarki. Pieczarki i cebule dusić do momentu aż wyparuje woda z pieczarek. Do podduszonych pieczarek dodać śmietanę, pokrojony czosnek i przyprawy wszystko dusić jeszcze przez kilka minut.
Makaron ugotować na pół twardo. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać na dnie warstwami makron, sos pieczarkowy, żółty ser czynność powtórzyć 3 razy tak żeby powastał 9 warstw. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180st. i zapiekać przez 30 minut.

Podziel się tym przepisem na:
  • Facebook
  • Śledzik
  • Twitter
  • co-robie
  • Blip
  • Grono.net
  • Ulubione

Skomentuj potrawę

Stronę odwiedziło już:
osób
Ostatnia wizyta