Kategorie potraw
Szukaj potrawy

Składniki:
250 gram maki
2  grube plastry szynki
100 gram kapusty pekińskiej
250 gram pieczarek
1 sos pieczarkowy lub grzybowy w proszku
2 łyżeczki masła
sól
pieprz

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy ją na rozgrzanej łyżeczce masła. Myjemy liście kapusty pekińskiej, osuszamy, odkrajmy tą białą część i kroimy pozostałą część liścia w cienkie paseczki, jeśli są to duże liście najlepiej je jeszcze przeciąć na pół. Gdy szynka się zarumieni dorzucamy kapustę i dusimy przez ok 3min na małym ogniu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nastawiamy garnek z wodą na makaron. Sos pieczarkowy przyrządzamy wg opisu na opakowaniu. Ciepły wlewamy do kapusty i szynki. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy pieczarki i przykrywamy na minutę by się trochę poddusiły. Należy je przemieszać i również lekko doprawić (przeważnie sosy z torebki są słone więc z solą trzeba uważać by nie przedobrzyć), dalej dusić. Gdy już będą miękkie ściągamy przykrywkę i czekamy aż woda odparuje. Do pieczarek wlewamy sos, chwilę podgrzewamy razem. Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron, najlepiej wstążki. Gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Sos najlepiej podgrzewać pod przykryciem dopóki nie mamy gotowego makaronu. Całość podawać na ciepło. Przed podaniem posypać każdą porcję pokrojonym w kostkę pomidorem.
Podziel się tym przepisem na:
  • Facebook
  • Śledzik
  • Twitter
  • co-robie
  • Blip
  • Grono.net
  • Ulubione

Skomentuj potrawę

Stronę odwiedziło już:
osób
Ostatnia wizyta