Składniki:
200 g makaron świderki,
2 marchewki,
1 papryka czerwona,
400 g pieczarek,
600 g brokułów,
1 czosnek,
1-2 cebule,
sól, pieprz,, do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
50 g kukurydzy z puszki,
50 g fasoli z puszki,
olej, do smażenia
papryka słodka i ulubione zioła, do smaku
szczypta ostrej papryki,
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Wszystkie, wyjemy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki smażymy z czosnkiem i cebulą lekko solimy. Na osobnej patelni najpierw podsmażamy marchewkę, paprykę, potem dodajemy, brokuły, podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy zioła, słodką paprykę i odrobinę ostrej papryki, chwile dusimy, następnie wsypujemy kukurydzę i fasolę i jeszcze trochę dusimy ciągle podlewając na koniec wlewamy mąkę ziemniaczana z wodą tak by powstał sos. Warzywa mieszamy z makaronem i gotowe. Najczęściej podaje tak przygotowany makaron filetem z Dorsza i sosem Jogurtowo-koperkowo-serowym.